9 Kasım 2012 Cuma

Oscar Sohbetleri 2013 (2)

      
Yoğunluktan dolayı ara verdiğim Oscar Sohbetlerine ikinci yazımla devam ediyorum.İlk yazımda ''En İyi Film,Yönetmen ve Oyunculuklar'' kategorilerini değerlendirmiştim.Bu yazımda ''En İyi Film,Senaryolar ve Yabancı Filmler'' kategorilerini değerlendireceğim.Keyifli okumalar:)

<<<En İyi Film (Olası Adaylar)

Silver Linings Playbook
Henüz göremediğimiz çok sayıda film olsa da En İyi Film kategorisinin şekillenmeye başladığını söylemiştik.David O.Russel'ın Silver Linings Playbook'u yine rakiplerinden bir adım önce duruyor.Ancak sonucu kestirmek için henüz erken.

Belki de Oscar adayları arasında izleyeceğimiz en son film Tom Hooper'ın Les Miserables'i olacak.Türkiye'de Mart ayında gösterime girmesi planlanan filmin müzikal olması sebebiyle ödüle çok yakın olmadığını belirtmeliyim.Ancak Tom Hooper'ın iyi bir iş çıkartacağını düşünüyorum.

Daha önce yönetmenliğini yaptığı Gone Baby Gone (2007) ve The Town (2010) filmleri ile büyük tecrübe kazanan Ben Affleck son filmi Argo ile bu kez şeytanın bacağını kırıp adaylık edebilecek gözüküyor.Argo'nun sürpriz yapıp ödülü kazanması bile şu aşamada söz konusu.

Les Miserables
2010 yılında Avatar ile bilim kurgu dünyasına yeni bir boyut getiren James Cameron'ın elinden The Hurt Locker filmiyle ödülü kapan Kathryn Bigelow son filmi Zero Dark Thirty ile The Hurt Locker çizgisinden vazgeçmiyor.Amerikan milliyetçiliği sayesinde kazanmaya devam eden Bigelow bir kez daha bunu başarır mı bilinmez ancak filmin kaliteli olacağını düşünüyorum ben.

Yaptığı her filmiyle Oscar radarına girmeyi başaran ünlü yönetmen Steven Spielberg son filmi Lincoln ile bir kez daha bu yarışa dahil olacaktır.Geçen yıl War Horse gibi beklentilerin altında kalan bir filmle bile bu kategoride adaylık alabilen Spielberg Lincoln ile kesin aday olacaktır.

Ang Lee'nin son filmi Life of Pi ise rakiplerine oranla biraz daha zayıf duruyor ancak asıl tepkiler aralık ayında geleceği için henüz bir şey söylemek zor.Ben yine de 10 filmlik kategoride yer almasını bekliyorum.

Zero Dark Thirty
Rakiplerinden daha önce izleyici karşısına çıkan The Master ödülü zorlayabilecek güçte durmuyor.Ancak eleştirmenlerce genel olarak beğenilen filmin adaylık alması yüksek ihtimal.

Bu yılın bilim kurgu açısından geçen yıla oranla çok daha iyi geçtiğini düşünüyorum.Prometheus ve Cloud Atlas bu önermemi doğrulayan filmler.Her ne kadar Prometheus adaylık ihtimali dışında dursa da Cloud Atlas kalitesiyle bir sürpriz yapabilir.Henüz tarafımca izlenmeyen ve beğenilen diğer bilim kurgu Looper'ın da adaylık ihtimali Cloud Atlas gibi zayıf.

Bağımsız sinemanın iki önemli filmi olarak bu yıl Moonrise Kingdom ve Beasts of the Southern Wild filmlerini gösterebiliriz.Moonrise Kingdom iyi bir film ancak bana pek Oscarlık bir film gibi gelmiyor.Adaylık ihtimali güç ancak Beasts of the Southern Wild çok konuşulan bir film.Bağımsızlardan biri yarışa dahil olursa bu Beasts of the Southern Wild olacaktır.














1)Silver Linings Playbook
2)Argo
3)Les Miserables
4)Lincoln
5)Zero Dark Thirty
6)Life of Pi
7)The Master
8)Beasts of the Southern Wild
9)The Hobbit:Unexpected Journey
10)Cloud Atlas



Uzak İhtimaller:Moonrise Kingdom,Hihtcock,Flight

<<En İyi Özgün Senaryo (Olası Adaylar)
The Master

Bu yıl yine ağırlıkta olan uyarlama senaryolar olduğu için özgün senaryo kategorisinde çok farklı filmler de görebiliriz.Paul Thomas Anderson'ın The Master'ı en güçlü aday konumunda.

Wes Anderson'ın Moonrise Kingdom'ı ise sıcak hikayesiyle Akademiyi cezbedecektir.Belki de Moonrise Kingdom'ın en güçlü adaylık kategorisi burası.

Kathryn Bigelow'un Zero Dark Thirty filmi senaryosuyla yine Akademiyi cezbedecek güçte ancak bu tür filmlerde senaryonun hep zayıf kaldığını hatırlatmakta fayda var.

Bilim kurgu filmlerinden Looper adaylık ihtimali daha güçlü olan diyebilirim.Zaten Cloud Atlas bir uyarlama olduğu için iki bilim kurgunun çekişmesini görmeyeceğiz.Ancak bilim kurgu filmlerinin ana dallarda adaylığı her zaman zor olmuştur.

Adaylık ihtimali olarak Michael Haneke'nin Amour'u ve Promised Land filmleri de ön plana çıkıyor.Flight ve Django Unchained filmleri de göz ardı edilmemeli.

Argo
Top-5 Listem

1)The Master
2)Moonrise Kingdom
3)Zero Dark Thirty
4)Amour
5)Looper

Uzak İhtimaller:Flight ve Promised Land

<<En İyi Uyarlama Senaryo (Olası Adaylar)

Bu dalda öyle bir çekişme var ki sonucu belki de en zor tahmin edeceğimiz dal olacaktır.Ciddi adaylıklara geçmeden önce Les Miserables için yorumumu yapayım.Müzikal bir senaryo olacağı için riski çok büyük bir seçim.Les Miserables'in adaylık almasını beklemiyorum.Ancak harika bir senaryo çıksa bile ödülü vermezler bu filme !




Gelelim en ciddi iki adaya.Silver Linings Playbook ile Argo bu kategorinin en büyük adayları.Özellikle Silver Linings Playbook ciddi bir avantaja sahip.


Lincoln ile Life of Pi ise aday olmasını beklediğim diğer filmler.Özellikle Lincoln'ün adaylı da garanti duruyor.Life of Pi ise kitabın hakkını verebilirse aday olacaktır.

Anna Karenina ile Cloud Atlas adaylık ihtimali tehlikeli filmler.Tıp ki Les Miserables filminde olduğu gibi Cloud Atlas bilim kurgu filmi olmasının dezavantajını yaşayacak,Anna Karenina ise görselliğin altında ezilecek gibi görünüyor.

The Sessions ve Beasts of The Southern Wild bu kategorinin sürpriz adayları.Özellikle Beasts of the Southern Wild filmini merakla beklediğim için şansını biraz daha yüksek görüyorum.Hem yorumlar da iyi görünüyor.

Top-5 Listem

1)Silver Linings Playbook
2)Argo
3)Lincoln
4)Life of Pi
5)Beasts of The Southern Wild

Tehlikeli filmler:Cloud Atlas,Les Miserables ve Anna Karenina.

<<En İyi Yabancı Film (Olası Adaylar)

Öncelikle Türkiye'nin Oscar adayının Ateşin Düştüğü Yer olduğunu belirterek başlayayım.Filmimiz hakkında henüz bir yorumum yok ancak Bir Zamanlar Anadolu gibi kalitesi çok yüksek bir filmle aşamadığımız Oscar duvarı bu yıl da aşılamayacak gibi duruyor.

Fransız filmleri tarihinin en çok gişe yapan filmi olan The Intouchables en güçlü aday konumunda bulunuyor.Michael Haneke'nin Amour filmi de adaylığı kesin alacak gibi.Yine Danimarka'nın A Royal Affair filmi uzak ihtimal adaylar arasında bulunuyor.Romanya'nın adayı Beyond The Hills şansı biraz daha yüksek filmlerden.Şili adayı No da sürpriz yapabilir.Bu kategori adaylarının tahminin yapmak zor ancak öne çıkan adaylar bu şekilde.

Top-5 Listem

1)Amour/Avusturya
2)The Intouchables/Fransa
3)Beyond the Hills/Romanya
4)No/Şili
5)Lore/Avustralya

Uzak İhtimaller:Barbara/Almanya,A Royal Affair/Danimarka.


Devam Edecek...


4 yorum:

  1. ellerine emeğine sağlıkk güzelce derlemişssin yazını ama kafamı karıştıran birşey ; var bahsi geçen The Hobbit, Les Miserables, Promised Land gibi çoğu film şu ana kadar vizyona girmiş değilken nasıl böyle bir varsayımlar yapılıyor anlamış değiliimm..teşekkürlerr.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim :)Yazdıkların dışında da vizyona girmeyen ancak bahsettiğim filmler de var.Genel olarak eleştirmenlerin yazılarını takip ediyorum ve yıllardır Oscar ödüllerini yakından takip ettiğim için ihtimalleri yakalamam çok da zor olmuyor.Örneğin Les Miserables bir müzikal ve iyi bir müzikal çıkmazsa şansı her kategoride düşer.Önceki yıllarda Sweeney Todd ve Nine filmleri yakın örnekler.

    YanıtlaSil
  3. asıl ben teşekkür ederimm.. ayrıca oscarlar hakkındaki bilgi birikimine saygı duyarım ama verdiğin örnek biraz spesifik ben genele hitap etmek istemiştimm yoksa çoğu kişi bilir bu tür ayrıntılarla oscar alınacağını örneğin Paul T. Andersson ın yaptığı bi filmde mutlaka oyunculuk dallarında ödüle yakın olması gibi.. ama bunu diğerlerine indirgeyemem.. est mesela Les Miserables-Soundtrack örneği gibi en iyi film kategorisine bir örnek verilebilir mi henüz the Hobbit gibi sağlam filmler vitrine çıkmadann..?

    YanıtlaSil
  4. Geneli de böyle aslında.Her yıl en iyi film ödüllerini bilindik türler alıyor bunu demek istemiştim aslında :)The Master örneğin çok doğru.En İyi Erkek Oyuncu ve Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödüle yakın bir önceki yazımda belirtmiştim.The Hobbit filminin kaliteli olacağını düşünüyorum ancak serinin ilk filminin birden kendini En İyi film kategorisinde bulması zor.Ancak yinede ben beklentilerimi yüksek tutarak listeme aldım.Les Miserables konusuna gelirsek ben çok kaliteli bir film çıkacağı yönünde bir beklentide olduğum için direk listemde yer verdim ama riskli bir seçim şimdilik.Bekleyip göreceğiz.

    YanıtlaSil