3 Aralık 2012 Pazartesi

Kabuslar Evi (2006) 4.Bölüm Tanıdık Yabancı / 5.Bölüm Kaçan Fırsatlar Limited / 6.Bölüm Karanlıktan Gelen

Kabuslar Evi serisiyle ilgili ilk yazımda ilk üç filmi ve serinin senaristliğini,ilk üç filmin yönetmenliğini yapan Çağan Irmak'ı değerlendirmiştim.Bu yazımda ise 4.,5. ve 6. bölümleri değerlendireceğim.


Kabuslar Evi:Tanıdık Yabancı (2006)

Tanıdık Yabancı
4.bölümden itibaren 5 bölüm boyunca serinin yönetmen koltuğunda Uluç Bayraktar oturuyor.''Karadayı'',''Son'',''Ezel'' ve tarafımca izlenmiş dizisi ''Menekşe ile Halil'' projeleriyle daha çok televizyon işlerine imza atan Bayraktar,sinemada da kendisini Kabuslar Evi serisiyle tanıtmayı başarmıştır.İzlediğim ilk üç filmine göre değerlendirirsem Bayraktar,yakın çekimlerden pek yararlanmamasına rağmen çektiği filmlerde kaliteli işlere imzasını atmayı başarmıştır.

Tanıdık Yabancı yine kişilerin farklı olduğu ve olayın genelinin Kabuslar Evi'nde geçtiği bir film.Bu bölümde,her bölümde izlediğimiz tek karakter olan Sema Hanım'ın daha çok ön plana çıktığını görüyoruz.Yaptığı bir hata sonucu küçük oğlunu kaybeden Derya'nın 5 yıl boyunca tedavi gördüğü akıl hastanesinden ayrılmasıyla yollarının kesiştiği Kabuslar Evi'nde tekrardan oğluyla yüzleşmesi filmin konusu olarak özetlenebilir.Senaryo anlatmak istedikleriyle ve özellikle giriş sahnesiyle başarılı sayılabilir ancak finaline doğru anlatmak istediklerini gösterme biçimi her kesimden farklı eleştiriler alabileceği gibi bana göre başarısızlıkla sonuçlanıyor.



Derya karakterini canlandıran Zuhal Gencer tiyatro ve sinema oyuncusu.Rolünü başarılı bir şekilde canlandıran Gencer serinin izlediğim 6 filmi arasında da en başarılı oyunculuğu sergileyen isim olarak hafızama yerleşiyor.Öte yandan Sema Hanım karakteriyle Bilge Şen ve Derya'nın annesi rolünde Güler Ökten'de yardımcı rolde gayet başarılılar.

Tanıdık Yabancı'nın tek sorunu korku/gerilimden drama geçiş değil.Final bölümündeki eksikliler.Final bölümünü spoiler vermemek adına anlatmak istemiyorum ancak senaristin anlatmak istediğini yine çok farklı bir yolla denemesi her zaman başarılı olmuyor.Tıpkı 5.filmde olduğu gibi anlatmak istediği güzel şeyleri farklı denemelerle başarıyla anlatamıyor.Yine de Irmak 6 bölümde de hep farklı bir anlatım biçimi denediği yada denemeye çalıştığı için takdir edilmeli.

Film Değerlendirmesi [6.3]


Kabuslar Evi:Kaçan Fırsatlar Limited (2006)

Kaçan Fırsatlar Limited
Serinin izlediklerim arasında en zayıf halkası diyebileceğim Kaçan Fırsatlar Limited'in sorunları büyük bir film olduğunu belirterek başlayayım.Filmde de belirtildiği üzere Çağan Irmak bu kez de farklı bir anlatım şekli deneyerek filme anlatıcı da katıyor.Serinin türünden olacak galiba ben korku/gerilim -hadi dramı da katalım- türünde yapılan filmlerde anlatıcının olmasını doğru bulmuyorum çünkü filmin heyecanı yitiyor.Üstelik bu anlatıcı seyircinin kafasında merak uyandırmasını da pek istemiyor gibi...

Kaçan Fırsatlar Limited'de hırslı bir iş adamının Kaçan Fırsatlar Limited şirketiyle bağlantıya geçip üç dilek sonucunda istediklerini elde etme ve sonuçlarına katlanma hikayesi anlatılıyor.Geçmişi acılarla dolu kahramanımızın Kabuslar Evi'yle tanışması da kendisine zarar vermesi sonucu çıkılan bir tatille gerçekleşiyor.Senaryoda anlatılmak istenenler yine gerçekle alakalı.Filmin başarısızlığının en büyük nedeni ise ele aldığı konunun yetersiz hatta gereksiz oluşu diyebilirim.

Filmin başrolünde Levent Üzümcü bulunuyor.Özellikle ''Avrupa Yakası'' dizisinden rahatça tanıyabileceğimiz Üzümcü başarılı performansıyla ön planda.Oyunculuğunu beğendiğim isimlerden Bennu Yıldırımlar da yardımcı karakterle filme katkı sağlıyor.''Hanımın Çiftliği'' dizisiyle kendisini kanıtlayan Ali Düşenkalkar'da başarılı performansıyla dikkat çekiyor.Kaçan Fırsatlar Limited'in uzun süresini bile gölgede bırakan başarısı kesinlikle oyuncular oluyor.

Film Değerlendirmesi [5.5]


Kabuslar Evi:Karanlıktan Gelen

Gelelim ilk altı film arasındaki en başarılısına...Oldukça çarpıcı ve başarılı bir hikayeye sahip Karanlıktan Gelen,Çağan Irmak'ın kariyerindeki en büyük işlerinden bile sayılabilir.Serinin bu bölümünde ailesiyle birlikte babasının yanına tatile giden Kerem'in yolda tuvalet ihtiyacını gidermek için durmasıyla başlayan kabus dolu saatleri yaşamasını konu alınıyor.Oldukça çarpıcı bir hikayeyle izleyiciyi her saniye merakta bırakan Irmak,finalinde başarısını katlamayı başarıyor ve yine sorular cevap buluyor.

Seyirci tarafından oldukça itici bir karakter olarak hafızalara kazınması istenilen Karanlıktan Gelen karakteri tam korku/gerilim türüne uygun bir karakter.Tolga Karel'in -sanırım- gerçek sesiyle hayat verdiği Karanlıktan Gelen karakteri sürprizlerle dolu.Yine Kerem karakteri anlatıldığı özellikleri çok fazla izleyiciye göstermese de orta hallice bir karakter sayılabilir.Kerem karakterini de Rıza Kocaoğlu canlandırıyor.

Rıza Kocaoğlu'nun başarılı oyunculuğuyla ön plana çıkan film senaryosuyla da başarıya ulaşan diğer bölümlerden.Ancak Karanlıktan Gelen bölümünü diğerlerinden ayıran en büyük özelliği hikayenin çarpıcılığı.İlk altı film arasında düşünmeden izlenmesi gereken ilk film;Karanlıktan Gelen.

Film Değerlendirmesi [6.7]


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder