15 Şubat 2013 Cuma

Blancanieves (2012)

Blancanieves
İspanya'nın bu yılki Oscar adayı olan Blancanieves geçen yıl en iyi film ödülünü kazanan The Artist'in izinden giden sessiz bir film.İspanyol yönetmen Pablo Berger'in Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalından İspanyol kültürüne uyarlanan film kesinlikle ilgiyi hak ediyor.Her bakımdan şaşırtıcı bir Pamuk Prenses masalı izletmek isteyen yönetmen bunu da başarıyor...

Film az evvel yazdığım gibi Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalının İspanyol kültürüne uyarlanmış hali.Bir de sessiz hali.Bildiğimiz masalın bu uyarlamasında,baba yani kral matadorluk yapmakta ve çok zengin.Bir gün boğa kazası sonucu felç kalmakta ve o sırada doğum yapan eşinin ölmesi üzerine kötü kalpli bir hemşire ile evlenmektedir.Blancanieves yada Pamuk Prenses ise yıllar sonra gördüğü babası tarafından matadorluk eğitimi almaktadır.Bunu gören kötü kalpli üvey annesi de onu öldürtmeye karar verir.Yine bildiğimiz gibi ölümden kurtulan Pamuk Prenses,altı tane cücenin evine sığınır.Evet yanlış duymadınız altı tane cüce.O andan itibarense filmin adı Blancanieves ve Altı Cüceler adını alıyor ve film şaşırtıcı bir finalle noktalanıyor.


Bildiğimiz masalı kendince yorumlamayı tercih eden Pablo Berger bana kalırsa çok iyi yapmış.Aynı zamanda senaryoyu da yazan Berger'in filmi İspanyol kültürüne uyarlaması çok orjinal bir fikir.Aynı zamanda bu durum filmi daha farklı kıldığından ayrı bir merak uyandırıyor.Filmin sessiz olması da ayrı bir olay tabi.The Artist ile başlayan ve devam edeceğini umduğumuz bu sessiz film furyası böyle kaliteli projelerin de çoğalmasını sağlıyor.Bana kalırsa Berger yılın en sıra dışı yönetmenlik performanslarından birine imza atmış.

Başarılı performanslarıyla da takdiri hak eden filmde en iyi performans kötü kraliçe Maribel Verdu'dan çıkıyor.Verdu güzelliğiyle de Pamuk Prenses'i sollarken performansıyla da filmi yukarılara taşımayı başarıyor.

Bu yıl yapılan üç Pamuk Prenses uyarlamasında da gördük ki kötü kalpli kraliçeler,pamuk prenseslerden daha güzel.Hem Maribel Verdu hem Julia Roberts hem de Charlize Theron pamuk prenseslere taş çıkarıyor adeta.Bu da ilginç bir detay olarak kalsın hafızalarımızda.

Gelelim bu sessiz ve başarılı filmin teknik dallardaki başarısına.Yönetmen Berger yer yer komedi unsurları da taşıyan masalı filme uyarlarken dram türünü daha baskın bir şekilde kullanıyor.Film hem siyah beyaz hem de sessiz olunca türünü başarılı bir şekilde yansıtmayı başarıyor.İspanyol kültürünün tüm özelliklerini yansıtan müzikleriyle de Blacanieves adeta bir İspanyol Pamuk Prenses masalına dönüşüveriyor.Şaşırtan finali de bunu destekliyor adeta.

İspanya'nın en önemli ödül töreni olan Goya Ödülleri'ne 19 dalda aday olan ve bu yıl İspanya'nın Oscar adayı olmayı başaran Blancanieves kesinlikle yılın saygı duyulması gereken en başarılı filmlerinden.Farklı bir Pamuk Prenses masalı deneyimi yaşamak isteyenler buyursun izlesin.Bizde merakla Goya Ödülleri'nin sonuçlarını bekleyelim.

Not:''Blancanieves'' İspanyolcada kar beyazı anlamına gelmektedir.Ayrıca Pamuk Prenses filmlerinin isimleri de bu şekilde çevrilmektedir!..

Film Değerlendirmesi [7.2]




4 yorum:

  1. hala böyle filmler izleniyor mu ya ?

    YanıtlaSil
  2. Geçen yıl The Artist'in ödülü alması bu filmlerin de önünü açmış durumda.Bence izlemesi çok keyifli.

    YanıtlaSil
  3. ilginç harbidenn bu tarz filmler var mı hiç araştırmadım.

    YanıtlaSil
  4. Evet gecen yil dedigim gibi sessiz ve siyah beyaz olan The Artist in oldulu almasi bu filmlerin onunu acti.Normalde 1930lu yillarla birlikte sessiz film devri kapanmisti.

    YanıtlaSil