17 Haziran 2012 Pazar

The Tree of Life / Hayat Ağacı (2011)

Öncelikle yazıma Terrence Malick'in daha önce hiçbir filmini izlemediğimi söyleyerek başlamak istiyorum.Kariyeri boyunca birçok başarılı filme imza atan Malick'i yeni keşfetmem benim için talihsizlik kesinlikle.Hele de The Tree of Life filmini izledikten sonra...Neyse ki şanslıyım çünkü Malick her yıl film yapan yönetmenlerden değil.Kariyeri boyunca sadece beş tane uzun metrajlı filmi yönetmiş.Malick hakkında aslında edindiğim bir bilgiyi de paylaşayım.Kendisi Harvard Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu.Zaten bu filmi izlediğinizde okuduğu bölümün kendisine etkilerini rahatça göreceksiniz.Henüz ilk kez bir filmini izlememe rağmen Malick'in favori yönetmenlerim arasına girdiğini belirterek filmin detaylarına girelim...

Film üç erkek çocuklu bir ailenin 19 yaşındaki oğulların ölmesiyle başlıyor ve zamanda bir ileri bir geri gitmelerle kısa zamanda ailenin en büyük çocuğu Jack'in yetişkinlik evresine geçişini ve babası ile olan ilişkisini merkezde tutuyor.135 dakikalık filmde 100 dakikanın senaryodan ibaret olduğunu geriye kalan yarım saatlik diliminde Malick'in muhteşem çekimlerini görüyoruz.Evrenin yaratılışından,dinazorlardan,patlamalara kadar Tanrı'nın mucizelerini gözler önüne seren görüntüler mükemmel.Bu görüntüler için 6 saat çekim yapan Malick'in harika bir iş çıkarmasında görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki'nin payı büyük.İkilinin ortaya çıkardığı doyumsuz görüntüler bile filmi izlemeniz için bir sebep aslında.




Yazılarımda çok fazla dikkat çekmem film müziklerine ancak The Tree of Life'da sinirleri altüst eden harika bir müzik çalışması var.Bu başarıda Alecandre Desplat'ın emeği takdire şayan..

Filmi izlemek aslında çok ta kolay değil.Özellikle Malick'in tarzı çok farklı.Filmlerinde kendine has bir hava yaratmayı başarıyor.Örneğin kendimizi Jack'in yerine koymaya çalıştığımız o sahnelerdeki başarı inanılmaz.Filmde Mr.O'Brien karakterini canlandıran Brad Pitt yine oyunculuğuyla konuşturuyor.Ancak Akademi'ye aday olamamasının temel sebebi kendisinden daha iyi yardımcı performansların olması bence.Dikkat çekmek istediğim oyuncu ise Jack karakteri ile Hunter McCracken.Kariyerinin ilk filminde döktüren McCracken karakteriyle epey özdeşleşmiş durumda.Yılın dikkat çeken ismi Jessica Chastain ve Sean Penn'de kısa rollerinin hakkını veriyor.

Eğer Malick'in sarsıcı dünyasına girmek istiyorsanız sabırlı olun derim.Çünkü The Tree of Life kolay bitirilebilecek bir film değil.Ama sabrederseniz belkide sizin için yeni bir başyapıt ortaya çıkacak.Filmin benim kişisel verdiğim ödülüm Farklı Dünya Ödülleri'ne 7 dalda aday olduğunu belirteyim.

[7.7]

Yaz Sineması Filmleri [5]

1.Farklı Dünya Ödülleri

Adaylık

En İyi Film
En İyi Yönetmen
En İyi Ses Kurgusu
En İyi Görsel Efekt
En İyi Görüntü Yönetmeni
En İyi Sanat Yönetmeni
En İyi Sinematografi

6 yorum:

  1. o ödüllerin çoğunu hak ediyor sanırım. ben de çok sevenlerdenim The Tree of Life'ı. dediğin gibi sabır gerekiyor biraz ve sabredenler finalde mükafatına kavuşuyor :)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle bir kez daha izleyince anladım ki ödüllerin çoğunu hakediyor :)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten muazzam bir başarısı var. ödül törenlerinde yeterli ilgiyi görmedi ama gönüllerdeki yeri ayrı :)

    YanıtlaSil
  4. Filmin başarısı zaten tartışılmaz ancak ben bu filmle Terrence Malick'i de keşfettim galiba.:)Yarın Yeni Dünya filmini de izlicem.İnanılmaz etkileyici bir yönetmen :)

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle çok etkileyici. Yeni Dünya'da da yönetmenliği harika. inanılmaz kare'ler var. tüm filmleri özel :)

    YanıtlaSil