29 Ocak 2013 Salı

Anna Karenina (2012)

Anna Karenina
''Pride & Prejudice'',''Atonement'' ve ''Hanna'' filmleriyle tanınan yönetmen Joe Wright yine önemli bir eseri sinemaya uyarladı bu yıl.Anna Karenina gerek Rus gerekse de dünya edebiyatı açısından çok önemli bir eser.Eseri daha önce okuduğum için filme adapte olmak zor değildi.Zaten yer yer tiyatro havasında geçen filme kendinizi kaptırmanız da mümkün.Anna Karenina ile teknik alanda büyük işler başaran Wright izlenesi güzel bir filme imza atmış.

Filmde,siyasetle uğraşan eşi Karenin ile Anna'nın mutlu gözüken evliliklerinin;Anna'nın hayatına giren Vronsky ile bozulması ve bu ilişkinin aşka dönüşmesi sonucunda meydana gelen olaylar konu ediliyor.Kısaca yasak bir aşkın dönemin Rusya'sındaki etkileri de ele alınıyor diyebiliriz.Senaryo ve kurgu tatmin edici ancak bu tip hikayeler herkese hitap etmediği için senaryo herkese hitap edemiyor.


Anna Karenina'yı canlandıran Keira Knightley,güzel ama hiç ısınamadığım bir oyuncu olduğu için performansını pek beğenemiyorum.Ancak yılın en iyi performanslarından olmasa da Knightley güzelliği ile rolüne yakışmış.Kariyerini dönem filmlerinde rol alarak geçiren oyuncunun oynamadığı zaman dilimi kalmadı gibi.Artık farklı tür filmlerde oynayarak kendini kanıtlaması şart!..

Yardımcı rollerde genç oyuncu Aaron Taylor-Johnson'ı Vronsky karakteri ile,Jude Law'ı da Karenin karakteri ile görüyoruz.Albert Nobbs filminde izlediğim Johson bu filmde biraz daha etkili bir rolde.Performansı da hiç fena değil.Jude Law ise eski yıllarını aratıyor maalesef.Jude Law'ı her izlediğimde 10 yıl önceki performanslarını anımsıyorum.

Teknik olarak başarılı bir film olan Anna Karenina bu yıl  dört dalda Oscar adayı.En İyi Sinematografi,En İyi Kostüm,En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve En İyi Film Müziği filmin adaylık aldığı dallar.Sinematografi hariç diğer adaylıklarında epey güçlü olan Anna Karenina aynı zamanda seyircilere harika bir müzik ziyafeti de sunuyor.

Genç kuşağın yönetmenlerinden Joe Wright aslında beklentileri karşılayamıyor.Teknik anlamda zaten Wright'ın güçlü bir film yapacağına şüphem yoktu ancak hem oyunculuklar hem de senaryo beklenenin altında.Gerçi performansların soğuk olması Ruslar'ın da soğuk olmasıyla alakalı olabilir.
Kısacası film güzel ama beklentilerin altında.Daha güçlü oyunculuklar,daha güçlü senaryo ve daha güçlü bir yönetim Anna Karenina'yı yılın en iyileri listesine sokabilirdi...

Film Değerlendirmesi {6.9} {C}



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder