11 Şubat 2013 Pazartesi

Tepenin Ardı (2012)

Tepenin Ardı
2012'nin en iyi Türk filmlerinden biri olarak gösterilen ve 45.SİYAD Ödülleri'nden En İyi Film,En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülleriyle dönen Tepenin Ardı ayrıca Berlin Film Festivali'nden iki,Uluslararası İstanbul Film Festivali'nden de iki ödül almayı başardı.Yönetmenliğini Emin Alper'in yaptığı film ayrıca Emin Alper'in de ilk uzun metrajı.''Erkeklik'' kültürünü ele alan filmin senaristi de Emin Alper!..

Filmde beş tane erkek karakteri ''erkeklik'' kültürü üzerinden inceleniyor.Birinci erkek Faik Bey'in küçük torunu Caner.Silahlara merakı olan Caner'in filmde erkek olma mücadelesini izliyoruz.Erkekliğin en büyük göstergesi haline gelen silah kullanmak filmde Caner'in de en büyük isteği.Ayrıca Caner'i filmde rakı içerken ve abisine göz kulak olurken sergilediği davranışlarda erkek olma mücadelesini rahatlıkla görebiliyoruz.İkinci erkek olan Faik Bey'in büyük torunu Zafer,en büyük erkeklik görevlerinden birini tamamladığını ve psikolojisinin hala bozuk olduğunu görüyoruz.Zafer karakterini de askerlik üzerinden ele alan film üçüncü erkek olan babalarını da daha farklı bir yönden ele alıyor.Eşini mutlu edemediğini düşünen Nusret'in aynı zamanda babası Faik Bey tarafından gördüğü muamele onun, babasının yanında çalışan Mehmet'in karısına göz dikmesiyle ve kadınla zorla ilişkiye girmesiyle sonuçlanıyor.Bu şekilde erkekliğini geri kazandığını düşünüyor Nusret...


Dördüncü erkeğimiz Mehmet ise Faik Bey'in yanında çalışan bir aile babası.Erkeklik görevlerinin hepsini yerine getiren Mehmet'in sorunu ise onu her fırsatta ezmeye çalışan Faik Bey.Aynı zamanda Mehmet'in karısında da gözü olan Faik Bey'in en dişli rakibi Mehmet'i karısı üzerinden vurmaya çalışması da bir başka sorun olarak göze çarpıyor.Beşinci erkek ise Faik Bey.Büyük mal varlığı olan ve her şeyin sahibi olan Faik Bey'in diğer dört erkekten daha üstün olduğunu göstermeye çalıştığını izliyoruz film boyunca.Ancak bu erkeklik Faik Bey'in topraklarına saldıran Yörükler'in bu hareketi ile Faik Bey'in egemenliği de sarsılmış oluyor.Sözde düşman olarak gösterilen Yörükler'in aslında gerçek düşman olmadığını görüyoruz.Karakterlerin kendi arasındaki çatışması da durumu özetler nitelikte.Bütün bunların sonunda final sahnesi ile 'sözde' düşman yok edilmek isteniyor.Filmin senaryosunu yazan Emin Alper,Türkiye'nin çok ciddi bir sorununa el atıyor aslında.Maço erkek kültürünü çok başarılı bir şekilde yansıtan Alper'in sözde düşman olarak Yörükler'i seçmesi senaryoyu daha kuvvetli hala getiriyor.

Filmin oyuncu kadrosu çok kalabalık değil.Faik karakterini Tamer Levent başarılı bir şekilde canlandırıyor.Levent,Faik'in adeta bir hükümdar gibi davrandığı sahnelerde başarılı bir performans ortaya koyuyor.Diğer yardımcı karakterlerden Mehmet'i Mehmet Özgür canlandırıyor.

Hayli iyi bir İMDb notuna sahip (7.0) film Türkiye'nin aslında bir sorunu olan ''maço erkeklik'' konusuna önemli bir dokunuş yapıyor.Yönetmen Emin Alper'in ne kadar iyi bir gözlemci olduğu da filmle birlikte çok net anlaşılıyor.Türk sinemasının son yıllardaki başarılı örneklerinden Tepenin Ardı kesinlikle harika senaryosu ve ele aldığı konu itibariyle ilgiyi hak ediyor.Kaçırmayın!..

Film Değerlendirmesi [6.5]



4 yorum:

  1. özeti biraz daha ayrıntılı anlatabilirdiniz.bence yetersiz olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Yetersiz geldiyse siz filmi izleyin ve özeti buraya yorum olarak ayrıntılı bir şekilde yazın.Hem bizde faydalanmış oluruz.

    YanıtlaSil
  3. İki oğluyla birlikte babasının çiftliğine değişiklik için giden Nusret, askerden yeni gelen büyük oğlu ve oldukça haşarı olan diğeri için değişiklik olacağını düşünmektedir. Dedeleri ise etrafındaki her şeyden şikayetçidir ve çoban sürülerine nefret beslemektedir. Ortada bir şey yokken bir anda duyulan silah sesi herkesin yaşamını bir anda değiştirir.
    Yönetmen Emin Alper’in çektiği film, Berlin ve Paris film festivalleri dahil bir çok yerde ödül ve adaylıklara layık görülüyor. Sorunlarıyla yüzleşmek yerine, erkek egemen bir düşünceyle suçu başkalarına yıkmanın neden ve sonuçlarını işleyen bir filmdir.

    üstelik ben size daha iyi özet yaparım demedim.madem sinema üzerine bir sayfa kurulmuş,daha ayrıntılı anlatabilirsiniz dedim.

    YanıtlaSil
  4. Her yazımda ayrıntılı bir şekilde özet yazma gibi bir düşüncem yok benim.Bu filmin özetini yazmak yerine daha çok irdelediği konusu sebebiyle senaryoyu ele almak istedim ve bunu yaptığımı düşünüyorum.

    Bende size benden daha iyi özet yaparsınız diye bir ifade kullanmadım.Buyrun özeti siz yazın okuyucular da faydalansın dedim.Özet için de teşekkürler.

    YanıtlaSil